Amaryllis tarsasag

hu · ro

A reneszánsz értékek megélése, Mátyás király szellemi örökségének kutatása és felmutatása által jobbak s jobban leszünk.

Kolozsvár szívében a századok során egy apró-szemű, nagykucsmás, kémény-fürtű házacska nem égett le, nem omlott össze, nem érte bombatalálat. A régió legrégebbi műemlék lakóépületeként emlékművé emlékhellyé nemesült: itt látta meg 1443 február 23-án törökverő jó Hunyadi János és szépemlékű Szilágyi Erzsébet asszony másodszülött Fia a napvilágot.


A szülőház ablakaiban azóta is tűzvörös hölgyliliom pompázik. Tán Fenséges Urunk Mátyás kedvenc virága volt...Színeit-szirmait követték kedvelt udvarhölgyei – O, mia bella Amarylli – szonettek, madrigálok kecses címzettjei...


A 20.század utolsó évtizedében csoda történt: kolozsvári Dr. Kovács Gábor régizenész-koreográfus irányításával felidézték, majd Erdély-szerte elterjesztették az egykori táncos forgatagok lejtéseit, hajdanvolt mulatságok/udvari bálok mozgás-örökségét. Az Amaryllis Historikus Együttes veteránjainak egy része gyermeket nevel, mások reneszánsz tánc-csoport „hajtásokat” vezetnek Erdély szerte.


A szülőház eközben szakadatlan csodálkozott, megannyi megélt méltatlan változás láttán. Sajnos, múzeum-emlékszoba-Corvineum reneszánsz központ helyett egy képzőművészeti egyetem diákjai keresik benne a művészet titkait. A hagyományápoló látogató pedig az utcára szorul.
Mi, a civitas polgárai jogosan méltatlankodunk.Ezért szervezzük meg 1993 óta a királyi születésnap tájékán a Dies Mathiae CorviniMátyás Napok//Zilele Corviniene – Corvinus Tage címet viselő rendezvénysorozatot. A szülőház eredendő minőségét és a szülőváros régi rangját, dicsőségét szeretnénk általa helyreállítani.
Szellemgyűrűt vonunk mindazon emberi érték köré, melyet Fadrusz János főtéri szoborcsoportja hírdet és képvisel.


Mi, kolozsvári városlakók elkerüljük a rosszhírű bíró házatáját, nem készülünk Budára
egyszervolt kutyavásárra. De jószándékot vetünk és mosolyt aratunk.
Kovács András Ferenc költő szavaival élve: „zenében lebegvén lelkünk víg lenvászon” és így emlékezünk, vállalva ünnep- és hétköznapok Homo ludens minőségét.

A reneszánsz értékek megélése révén szebbek és jobbak leszünk, szebben és jobban élünk...

Mindenek ellenére, ezt hiszi és vallja az Úr kétezer nyolcadik esztendejében (is), Hunyadi Mátyás megkoronázásának 550. évfordulóján az

Amaryllis Társaság

„2008 – a reneszánsz éve” volt. A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma Kulturális Főosztályán létrehozott Reneszánsz Programiroda támogatta és koordinálta az ünnepi rendezvényeket. A Nagykönyv végigjárta a Kárpát medence kiemelkedő eseményeit. A fenti ars poeticat László Bakk Anikó tiszteletbeli elnök és Macalik Arnold elnök írta alá.